Poseban tekst za poseban dan

0

 

Draga čitateljice; svaki dan je tvoj dan.

Draga čitateljice,

Danas je naš dan. Tako kažu. Osmi je mart, kažu, dan žena. Dan kad su žene konačno uspjele dobiti ono što se decenijama, vijekovima, tražilo od svijeta, ono što se niko nije udostojio da pruži. Osmog marta, 1910. godine, ženski glasovi širom svijeta konačno su se čuli. Od tada se ovaj dan obilježava kao međunarodni Dan žena.  Svi se usredsređuju na taj jedan, jedini dan u godini, i svi nas tada vide. A šta se dešava prije i poslije 8. marta?  Šta se dešava 8. aprila? 8. februara? Januara?  Ja ću ti reći. Žene čuvaju svoju porodicu. Rješavaju probleme. Rade svoj posao. Rađaju i odgajaju djecu. Cijeli se život o njima brinu.  Koliko je to Dana žena? Koliko se puta u toku majčinog života obilježava ovaj dan? Koliko će je puta društvo priznati i zahvaliti joj za sve što radi, ono kroz šta prolazi i za svaki put kad učini da se nečiji san ostvari? Sigurno ne dovoljno. Nema toliko Dana žena, koliko jedna žena zaslužuje da je se posluša. Nikad ih neće biti dovoljno da se žena voli, cijeni i da joj se kaže hvala. Svaki je dan ženin.

Od dana kad se rodi, do dana kad donese novi život u svijet, do dana kad isprati svoju djecu, plačući i nadajući se da ih je izvela na pravi put. Do njenog zadnjeg dana. Svaki je dan ženin dan. Jer ona nije samo da je okosnica društva, ona je, doslovno, okosnica svijeta.  Ne zaboravi to. Da nije bilo jedne žene, ne bi ni svijeta bilo. Taj isti svijet bi bio bolje mjesto kad ljudi tu činjenicu ne bi uzimali zdravo za gotovo. Tu smo i bitne smo. Bez nas ne bi bilo ni Vas.  Mi smo nečije majke, kćerke, sestre.  Mi smo advokati i doktori i vojnici i pjesnici.  I puno, puno više.Mi smo sve.  Nikad ne zaboravi to, draga čitateljice.

Zapamti to idući put kad neko tvoje sposobnosti dovede u pitanje, kad te ušute bez ikakvog razloga. Zapamti, ti si sve,   i bori se. Bori se sve dok ne bude idućeg puta. Sve dok ne uspiješ. Podigni glas, viči, vrišti sve dok ih ne natjeraš da te čuju. Jer treba da te čuju. Zaslužuješ to, jer ti si sve. Bez tebe ne bi ni njih bilo.  I treba da vide koliko vrijediš. Da te cijene. Kao što te ja cijenim. Jer svaki dan je tvoj dan.

 

S ljubavlju,

Ajla.




Objavi komentar

0Primjedbe
Objavi komentar (0)